Preventivna akcija Varnostni pas

Varnostni pas je eden od pomembnejših izumov za večjo varnost voznikov in potnikov v vozilih. Vozniki in potniki osebnih avtomobilov predstavljajo skoraj polovico smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in spadajo med najpogostejše žrtve. Zato je pomembno, da so vozniki in potniki v avtomobilu vedno pripeti, tudi na najkrajših vožnjah. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtne žrtve kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Za spodbujanje navade in zavesti, da je potrebno skrbeti za lastno varnost in varnost drugih, lahko v vzgojno-izobraževalnih ustanovah izvedete različne aktivnosti, kot so spremljanje pripetosti z varnostnim pasom otrok in voznikov na poti v/iz šole/vrtca, pogovori in demonstriranje pravilnega pripenjanja z varnostnim pasom, spodbujanje dobrih zgledov in pozitivnih sporočil glede pripenjanja z varnostnim pasom (npr. Varnostni pas je vez z življenjem, Red je vedno pas pripet …), ocenjevanje naletne teže potnikov (npr. naletna teža 80 kg težkega voznika pri 90 km/h je 6 ton), različne teme s področja varnosti v prometu …

Zgled voznika in potnikov v avtomobilu, pripetih z varnostnim pasom, je sestavni del vzgojnih prizadevanj.  V pomoč pri obravnavi teh tem so vam lahko naslednja gradiva:

knjižica Red je vedno pas pripet     Več …

Varnostni pas     Več …

ter video gradiva:

Varnostni pas – vez z življenjem     Več …

Izbira otroškega avtosedeža     Več …

Related Images:

Dostopnost