Dan brez avtomobila, 17. 9. 2021

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se tudi na naši šoli na Evropski teden mobilnosti odzovemo z Dnevom brez avtomobila ter Peš busom.  

Letošnji slogan: »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«, spodbuja, da čim več poti opravimo peš ali s kolesom. Že na krajših razdaljah s tem nadomestimo potrebo po sproščanju in rekreaciji ter ohranjamo svoje zdravje.

Naša šola se že nekaj let zaveda pomena trajnostnega razvoja, zato vodimo projekte, kot je Dan brez avtomobila, ki to spodbujajo. V tednu mobilnosti, ki je vsako leto v drugi polovici septembra, tudi mi izberemo dan, ko se v šolo odpravimo na trajnostni način, in sicer peš, s skirojem, s kolesom ipd. Najbolj odločnim šolarjem tudi slabo vreme ni preprečilo, da pridejo v šolo peš ob spremstvu učiteljev, ravnateljice in župana. Odrasli, bodimo svojim otrokom zgled in imejmo večkrat v letu dan brez avtomobila.


Pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje. Otroci na poti v šolo uživajo v družbi svojih vrstnikov, postopoma spoznavajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Način prihoda otrok v šolo in na dejavnosti je v veliki meri odvisen prav od vas, staršev, zato spodbujajte svoje otroke, da bodo kot pešci, kolesarji ali uporabniki javnega prevoza pridobivali znanje in izkušnje za varno gibanje v prometu.

POJDIMO SKUPAJ ČIMVEČKRAT ZDRAVO – V ‘ZELENI PRESTAVI’ IN TRAJNOSTNO PRISPEVAJMO K NARAVI.

Evropski teden mobilnosti . Več …

Barbara Bajželj, Jana Vouk

Related Images:

Dostopnost